Even was het bitter koud en toen stegen de temperaturen weer naar abnormaal hoge waarden voor de winter. Er is soms helaas geen peil op te trekken. We moeten er in ieder geval rekening mee houden dat het ook in februari en maart nog kan gaan vriezen. Gelukkig kunnen liefhebbers van zelfgekweekte groenten, kruiden en fruit (en dat zijn er steeds meer!) het hele jaar wel ergens mee aan de slag. Zowel binnen als buiten. Wij geven je tips en tricks voor moestuinieren in de winter.
Maak je goede voornemens waar en ga dit jaar allerlei gezonde en lekkere groenten, kruiden en fruit telen! Moestuinieren is op zich al een fijne, ontspannen en gezonde activiteit (vooral buiten natuurlijk) en je bespaart er ook nog eens geld mee! Ons tuincentrum in Beek en Donk geeft je graag praktische tips en inspirerende ideeën waar je zeker de vruchten van zult plukken.
Wat plant je in de winter in de moestuin?
Mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, zijn de volgende gewassen perfect om in de winter in de (moes)tuin te planten.
- Aardpeer of topinamboer
- Bessenstruiken
- Fruitbomen
Binnen (voor)zaaien in de winter
- Aubergine, basilicum, chilipepers en prei ontkiemen langzaam, dus die zaai je nu binnen voor. Gebruik speciale zaaitrays of kleine potjes en zet die op een lichte plek in bijvoorbeeld de vensterbank.
- Supergezonde en smakelijke kiemgroenten, zoals alfalfa, broccolikers, taugé en tuinkers kweek je in speciale schoteltjes, maar ook in plastic bakjes of keramische schaaltjes in de vensterbank. Deze kiemgroenten laten zich snel oogsten, want ze ontkiemen en groeien supersnel.
Ook snelgroeiende groentesoorten, zoals rucola, (veld)sla, winterspinazie en radijsjes, die je in de kas of koude bak zaait, kun je deze winter nog oogsten.
Welke wintergroenten nu oogsten?
- Aardpeer of topinamboer
- Boerenkool
- Pastinaak
- Schorseneren
- Spruiten
- Winterpenen
- Winterpostelein
Welke groenten beschermen tegen vorst?
- Artisjokplanten zijn vorstgevoelig, bescherm ze met een laag compost, stro of blad.
- Laat bij spruiten de koppen aan de planten zitten, die vormen een goede bescherming tegen vorst.
- Bedek bij strenge, langdurige vorst schorseneren, snijbiet, veldsla en wortels met een laag compost, kerstgroen, stro en/of blad. Heb je er een hele rij van geplant in de moestuin? Dan kun je er ook een plastic tunnel overheen plaatsen.
Welke eetbare gewassen in de winter snoeien?
Mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, snoei je de volgende eetbare gewassen een flink stuk terug:
- Druif
- Appel- en perenbomen
- Bessenstruiken
Kijk in ons tuincentrum in Beek en Donk bij de zaden ook alvast naar zaden die je straks in het voorjaar wilt zaaien. Je vindt er natuurlijk ook allerlei handige kweekkasjes, -potjes en -trays, speciale zaai- en stekgrond en vorstbeschermende materialen en producten. We wensen je alvast veel kweekplezier en een smakelijke en knetterverse oogst!